Glossarul tau de buzunar cu termeni EDI

Ori de cate ori intri pe un teritoriu nou precum acela evidentiat de implementarea EDI pentru compania ta, te poti simti confuz si coplesit de terminologia tehnica densa. Ce inseamna toti acei termeni?

Vei observa ca unii termeni sunt similari cuvintelor pe care le-ai mai auzit pana acum, dar in universul EDI ele capata o cu totul alta semnificatie. Deci cum poti naviga prin confuzie si obtine o imagine clara a ceea ce se intampla in cadrul procesului implementarii EDI?

 

Sursa: https://new.ediconnect.ro/wp-content/uploads/2021/10/glossary.png

Pentru a avea o mai buna intelegere a specificitatilor din domeniu, ti-am pregatit un glosar de buzunar pentru incepatori:

EDI

Cu EDI incepe totul. Este prescurtarea de la ’electronic data interchange’ (schimb electronic de date) si se refera la datele schimbate de calculatoare, care vorbesc practic aceeasi ’limba’. Ele fac acest lucru utilizand un format de mesaje standard, care faciliteaza comunicarea intre calculatoare, la nivel international.

Protocoale

Am mentionat inainte ca singurul mod in care sistemele EDI pot comunica este cu ajutorul formatelor standardizate de mesaje. Ele sunt cunoscute si ca protocoale.

Cele mai comune protocoale folosite in prezent sunt FTP/VPN (File Transfer Protocol pe un VPN), AS2 (Applicability Statement versiunea 2), SFTP (Secure File Transfer Protocol) si FTPS (File Transfer Protocol Secure). Ele sunt extrem de sigure, fiind imposibil pentru persoanele externe sa acceseze datele.

Standarde EDI

Desi pot fi usor de confundat, standardele si protocoalele nu sunt unul si acelasi lucru. Un protocol se refera la modul in care datele circula pe internet, in timp ce standardul este formatul care incapsuleaza aceste date. Sa ne gandim la o situatie in care vrei sa cumperi ceva din UK, dar persoana care primeste comanda de achizitie nu intelege limba romana, deci nu poate procesa comanda, bazat pe abilitatile lingvistice. Aici intervine EDI: asigura faptul ca fluxul de lucru curge ca de obicei, nefiind impiedicat de vreo bariera culturala.

Cat despre utilizarea standardelor, este bine de stiut ca in Europa este folosit in principal EDIFACT, in timp ce America de Nord este mai bine familiarizata cu ANSI ASC X12.

Tehnologia Cloud

Tehnologia Cloud a capatat de curand o popularitate uluitoare, mai ales pentru ca elimina nevoia de a-ti construi propria retea si utiliza propriile resurse, ci mai degraba iti permite sa share-uiesti resursele IT. Exemple foarte bune de utilizare a tehnologiei Cloud sunt chiar gigantii aplicatiilor web de azi, precum Gmail, LinkedIn si Facebook. Aceste companii se bazeaza pe computing-ul de tip cloud pentru a-si livra serviciile si a-si conduce afacerea din servere care sunt tinute in centre de date uriase.

Daca optezi pentru un sistem EDI bazat pe cloud pentru compania ta, vei fi scutit de investitii colosale in software si echipamente scumpe. Avantajele sunt de neegalat, atat din punct de vedere financiar, cat si din punctul de vedere al timpului economisit.

EDI VAN

Probabil ai auzit deja de retele cu valoare adaugata (value-added networks). Ei bine, in EDI ele sunt abreviate in forma EDI VAN si se refera la metoda sigura de a trimite documente oricui, actionand astfel ca o parte terta.

Un VAN le va permite utilizatorilor sai sa foloseasca fiecare standard diferit, asigurandu-se ca traducerea a fost facuta si ca informatiile sunt comunicate intr-un limbaj universal, accesibil tuturor.

Este important sa demontam tabu-ul ‘tehnologiei noi si inaccesibile’ si sa intelegem ca in prezent, EDI este pretutindeni. Si la urma urmei, este important sa stii elementele de baza ale unei tehnologii pe care vrei sa o implementezi si care iti va propulsa compania, facand-o mai productiva si mai eficienta. Daca vrei sa afli mai multe, contacteaza-ne.