Protocolul de transfer de fișiere

« Back to Glossary Index

Protocolul de transfer de fișiere

 

În domeniul schimbului electronic de date (EDI), FTP (File Transfer Protocol) reprezintă un protocol de rețea utilizat pentru transferul de fișiere între computere. Acest protocol oferă un set de comenzi și reguli pentru a permite transmiterea fișierelor într-un mod eficient și fiabil peste internet.

Utilizarea cazului:

Un exemplu de utilizare a FTP în cadrul EDI este transferul de documente comerciale între parteneri de afaceri. Să presupunem că o companie A dorește să transmită o factură către compania B. Utilizând FTP, compania A poate încărca fișierul facturii pe serverul său FTP și apoi notifica compania B cu privire la disponibilitatea fișierului pentru descărcare. Compania B poate accesa apoi serverul FTP și descărca fișierul facturii pentru a-l prelucra în propriul sistem.

Exemplu de Cod script:

import ftplib

# Conectarea la serverul FTP
ftp = ftplib.FTP(„ftp.example.com”)
ftp.login(„username”, „password”)

# Încărcarea unui fișier pe serverul FTP
file_path = „invoice.pdf”
with open(file_path, „rb”) as file:
ftp.storbinary(„STOR invoice.pdf”, file)

# Descărcarea unui fișier de pe serverul FTP
download_path = „downloaded_invoice.pdf”
with open(download_path, „wb”) as file:
ftp.retrbinary(„RETR invoice.pdf”, file.write)

# Deconectarea de la serverul FTP
ftp.quit()

Bune practici:

  1. Asigurați-vă că aveți permisiunile adecvate pentru a accesa serverul FTP și pentru a transfera fișiere.
  2. Utilizați autentificare securizată (SFTP) sau criptare (FTP cu TLS/SSL) pentru a proteja confidențialitatea și integritatea datelor în timpul transferului.
  3. În cazul transferurilor frecvente de fișiere, automatizați procesul utilizând scripturi sau soluții EDI specializate, cum ar fi platforma EDIconnect.

Pentru mai multe informații despre schimbul electronic de date și soluțiile EDI, puteți accesa platforma EDIconnect, un furnizor de soluții EDI de încredere.